Subscribe Twitter

duminică, 29 august 2010

Sidy - Ampoita - La mama LutaAmpoita este o localitate in judetul Alba, aflata la 12km de Alba Iulia, in drumul spre Zlatna. Satul este flancat de o parte si de alta a raului Ampoita de doua formatiuni stancoase spectaculoase: Calcarele Ampoitei aflate aproape de intrarea in sat si Piatra Boului.Ampoita  pare rupta de lume, intr-un fel pe care cei care vor sa evadeze din marile orase o cauta tot mai des. Aer curat, mancare naturala ca la mama acasa se gasesc, spre bucuria noastra, in multe alte locuri din tara, insa Ampoita are ceva special. Si-a pastrat o blandete o curatenie care se potriveste cu imaginea idilica pe care o avem atunci cand ne gandim la satul romanesc de pe vremuri.
Singura  pensiune turistica din Ampoita este "Izvorul Muntelui", clasificata cu doua margarete. Daca am lua insa in calcul felul in care sunt primiti turistii aici, ambianta, cinci margarete ar fi mult mai aproape de adevar. Pensiunea inseamna, de fapt, trei cabanute "pierdute" in umbra copacilor si a tufelor, plus o veche casa parinteasca si o cabana nou-nouta., o curatenie care se potriveste cu imaginea idilica pe care o avem atunci cand ne gandim la satul romanesc de pe vremuri.
Bucatarie romaneasca specifica zonei, locul unde s-au inventat plăcintele. Sau, cel puțin așa îmi place să cred, fiindcă în minunata grădină plină cu flori și aer curat, poți servi, la foc continuu, cele mai bune plăcinte tradiționale pe care le poti cumpăra. Mai bune de atât le-ar face doar propria mamă sau bunică… Smântâna curge și ea la discreție, peste plăcintele cele subțiri, pline de brânză și aburinde. Sunt si alte soiuri: cu cartofi, varză sau mere , depinde de preferinte…
Si pentru ca sa ai poftă de mâncare, cum intri esti intimpinat cu vinars ( = ţuică) de pere…buna rau !
Sa nu credeti ca aici esti servit numai  cu placinte….doar bucataria romaneasca de aici are si alte bunatati . O ciorbă de perișoare excelenta, de exemplu sau alte bunatati specific zonei.
S-au mai comandat aripioare cu sos de usturoi si cu mamaliguta, pastrav cu mamaliguta si multa lamiae, fratar din ceafa de porc cu cartofi prajiti cu cas proaspat deasupra….
Sa va mai spun….?
 Cu greu am plecat de la Ampoiţa lăsând în urmă trăirile bucuriei şi emoţiile revederii cu toate fetele gustoase....

PRETURI :
cazare - 500.000 lei/camera;
masa - 175.000 de lei/pranzul.
Telefoane utile:
Pensiunea "Izvorul Muntelui", tel. 0258/84.96.54, 0788/20.25.45;
Antrec Alba, tel. 0258/83.30.64;
 
Articol trimis de Sidy http://sidyskitchen.blogspot.com

2 comentarii:

Sidy spunea...

Doamne ce buna ar fi o placinta cu branza si o lemonada de la mama Luta !!!

Gabriela Cara spunea...

Am venit sa citesc si articolul tau despre acest loc mirific. Ma bucur ca si tu cunosti locul si bucatele alese de la Mama Luta. Te pup si poate la vara ne vede acolo.

Trimiteți un comentariu